Opositsioon kirjeldas täna hommikul rahandusminister Jürgen Ligi (Reformierakond) sõnavõtte kolmapäeval toimunud riigieelarve esimesel lugemisel kahetsusväärsete, vastuvõetamatute ja nördima panevatena.

„Jürgen Ligi ei saa rahandusministri ametis jätkata, Reformierakonnal oleks tark ta ise tagasi kutsuda, enne kui ta veel midagi piinlikku korraldab,“ ütles riigikogu Keskerakonna fraktsiooni juht Lauri Laats.

Teiste opositsioonierakondade poliitikud rääkisid täna Delfile, et arutavad esmaspäeva hommikul fraktsioonide koosolekul, kas umbusaldusega liituda või mitte. Nii EKRE juht Martin Helme kui Isamaa esimees Urmas Reinsalu leidsid, et Ligi peaks ametist loobuma.

Peaminister Kristen Michal (Reformierakond) seisab erakonnakaaslasest Ligi seljataga.

„Eelarve peab olema arusaadav ja arusaadavaks tuleb see teha rahandusministril ja rahanduskomisjonil,“ märkis Michal oma X-i kontol. „Tegevuspõhine eelarve peab enda kõrvale saama kulupõhise arvestuse, 2025. aastal seletuskirjas, seejärel otsustame, kas ja kellele seda tegevuspõhist esitust edaspidi vaja on. Inimesed peavad eelarvest aru saama, kuhu meie raha kasutakse ning kas see jaotus on õiglane või tuleb asju muuta.“

Tema sõnul „teeskleb opositsioon EKRE juhtimisel nüüd, et avastasid Ameerika“. „Tere tali, ütleks vanad eestlased. Eelarve arusaadavaks tegemist nõudsin mina koalitsiooni luues ja peaministrina. Sama ka õiguskantsler. Nii on leppinud kokku koalitsioon kolmekesi. Nii ka läheb, sest tahame, et rahakasutus oleks selgem neile, kes tahavad seda selgeks teha,“ selgitas valitsusjuht.

„Umbusaldus kukub muidugi läbi ning rahandusministri töö teha korda eelarve, mis 2017 eelarveotsustega käest hakkas minema, jätkub,“ avaldas Michal ühtlasi veendumust. „See töö pole kerge ega kadestamisväärt, tasakaalu jaoks tuleb teha kolm aastat kärpeid ning tagada riigi püsimiseks kaitseinvesteeringute rahastamine.“

Tema sõnul on selle plaani osa ka maksurahu aastani 2027 ning majanduse kasvule kaasa aitamine. „EKRE käikudest initsieeritud umbusalduse läbikukkumisest saab usaldus ka sellele plaanile,“ lisas peaminister.

Ligi: ma pole sõimanud, laimanud ega valetanud

Jürgen Ligi ütles täna Delfile, et opositsioon ei tsiteeri enda etteheidetes kordagi küsijaid ega näita, et ta vastas alati leebemalt, kui olid nende küsimused ja süüdistused. Ligi kritiseeris ka seda, et opositsioonierakonnad on kõigele vastu, kaasa arvatud eelarve ümbertõstmistele.

„Ma ise olen kasvatanud seda poliitilist kultuuri vähemalt oma fraktsioonis ka sedapidi, et valime lahinguid. Me pole kõigele vastu, me ütleme põhimõttelisi asju, mitte ei mõnita vastajat. Ei pea kõiki lahinguid vägisi,“ sõnas ta.