20. oktoobril kell 17.20 sai Häirekeskus teate, et Pärnu linnas, Pootsi külas on majapidamises tuba vingu täis ning põrandal lebab maas teadvusetult meesterahvas. Koju jõudnud naisterahvas avas ruumide tuulutamiseks aknad ning üritas elukaaslast majast värske õhu kätte viia, mis aga ei õnnestunud.

Esimesena sündmuskohale jõudnud Tõstamaa komando päästjatel õnnestus kannatanu ruumist välja viia ning koheselt alustati elustamisega. Kahjuks mehe elu päästa ei õnnestunud. Majapidamises oli olemas toimiv suitsuandur.

Sündmusele reageerisid lisaks kutselised päästjad Pärnu komandost, kiirabi ning politsei.

Päästeamet tuletab meelde, et kütteseadme siibrit ei tohi liiga vara sulgeda

Vara suletud siibri tõttu tuppa imbuv nähtamatu ja lõhnatu mürgine vingugaas on tappev ning seda saab avastada ainult vinguanduri abil. Kütteseadme siibrit ei tohi sulgeda enne, kui puud on täiesti ära põlenud.

Vingugaasiandur on kohustuslik paigaldada kõikidesse majapidamistesse, kus on ahiküte, pliit, kamin, katel või korstnaga ühendatud gaasiseade. Tavapärasest suitsuandurist vingugaasi avastamisel abi ei ole.

Erinevalt suitsuandurist, mis paigaldatakse lakke, kinnitatakse vingugaasiandur umbes meetri kõrgusele põrandapinnast, samas tuleb selle paigaldamisel jälgida tootjapoolseid juhiseid.

Kui kahtlustate vingugaasimürgistust, tunnete ennast põhjendamatult halvasti, teil on pearinglus ning iiveldus, avage koheselt kõik aknad ja uksed, et õhk ruumis vahetuks. Kui sümptomid sellele vaatamata ei kao, helistage kindlasti hädaabinumbril 112 ning väljuge ruumist värske õhu kätte.

Jaga
Kommentaarid