Sel nädalal toimuvat parlamendivalimist peetakse oluliseks proovikiviks riigi demokraatiale ja Euroopa Liidu (EL) liikmeks saamise võimalustele. Opositsioon on hoiatanud, et Venemaaga sõbralikes suhetes võimupartei Gruusia Unistuse võit võib püsivalt nurjata riigi võimalused saada EL-i liikmeks. Sama seisukohta jagatakse ka paljudes Euroopa pealinnades, kirjutab Raadio Vaba Euroopa.

Opositsiooni toetab ka läänemeelne president Salome Zurabišvili, kes ütles pühapäeval toimunud pressikonverentsil, et meeleavaldused aitavad „demonstreerida rahva tahet vabaduse, iseseisvuse ja Euroopa tuleviku poole.“ Zurabišvili rõhutas, et EL-i tuleviku poolt kogunes meelsust näitama eri vanuses inimesi.

20-aastane ülikooli tudeng Kote Tsintsandze ütles France 24-le, et need valimised näitavad, kas „õnnestub vabaneda Gruusia Unistuse diktatuurist“. Ta lisas: „Siin on näha, et inimesed on ühtsed oma kindlameelsuses olla seal, kuhu me kuulume – Euroopas.“

„See tohutu meeleavaldus näitab, et inimesed lükkavad tagasi Gruusia Unistuse venemeelse valitsuse ja valivad Euroopa,“ ütles 49-aastane medõde Lia Nemsadze. „Vaadake seda EL-i lippude merd. Kus mujal Euroopas hoitakse neid lippe sellise lootusega?“

Meeleavaldus kulges läbi pealinna ning lõppes õhtul Vabaduse väljakul toimunud kontserdiga.

Meeleavaldus möödus ilma vahejuhtumiteta. Mõned võimupartei liikmed püüdsid küll inimesi heidutada osalemisest, väites, et tegemist on LGBT-aktivistide korraldatud üritusega.

Gruusia parlamendivalimised toimuvad 26. oktoobril.