Hochstein kohtub esmaspäeval Liibanoni ajutise peaministri Najib Mikati ja parlamendi spiikri Nabih Berriga, kinnitasid väljaandele kaks allikat. Tõenäoliselt taotleb Hochstein rahu, kuid samas on USA andnut mõista vankumatust toetusest Iisraelile.

USA ja liitlaste pingutused Gaza relvarahu saavutamisel pole seni vilja kandnud, mistõttu on paljud Liibanoni diplomaadid ja ametnikud ka selle relvarahu sõlmimise osas skeptilised.

Väidetavalt on Iisrael andnud USA-le dokumendi, mis sisaldab tingimusi diplomaatilise lahenduse leidmiseks Liibanoni sõja lõpetamiseks, teatas Axios pühapäeval, viidates kahele USA ametnikule ja kahele Iisraeli ametnikule. Iisrael on nõudnud, et tema vägedel lubataks „aktiivses jõustamises“ osaleda, mis tagaks, et Hezbollah ei relvastaks ega ehitaks uuesti üles oma sõjalist infrastruktuuri. Veel tahab Iisrael, et tema õhujõududel oleks Liibanoni õhuruumis tegutsemisvabadus.

Üks USA ametnik ütles Axiosele, et on väga ebatõenäoline, et Liibanon ja rahvusvaheline üldsus nõustuvad Iisraeli tingimustega.

Piiriülene konflikt Iisraeli ja Hezbollah’ vahel puhkes aasta tagasi, mil rühmitus hakkas Gaza palestiinlaste rühmituse Hamas toetuseks rakette tulistama. Viimase kuu jooksul on Iisrael alustanud Liibanonis maapealset operatsiooni ning kavandab vastust 1. oktoobril toimunud raketirünnakule, mille korraldas Hamasi ja Hezbollah liitlane Iraan.

Eelmisel nädalal kinnitas Iisraeli sõjavägi, et tapsid mullu 7. oktoobril korraldatud rünnakut juhtinud Hamasi juhi Yahya Sinwari. Hezbollah vastas sellele lubadusega, et konflikt Iisraeliga liigub üle „uude ja eskaleeruvasse faasi“