Ajalooline Balti Puuvillavabriku hoone, mille lugu ulatub enam kui 120 aasta taha, saab lähiaastail täiesti uue ilme. Erinevalt tavalistest elamuprojektidest pakub Vabrik erakordset paindlikkust – see pole lihtsalt tavaline kortermaja, siin on igaühel võimalus kujundada ja planeerida oma kodu vastavalt isiklikele eelistustele ning vajadustele.

Siin ei ole tüüplahendusi ega valmis planeeringuid, mis dikteeriksid, milline peaks tulevane kodu välja nägema. Vastupidi: iga korter saab olema ainulaadne ja omanäoline, peegeldades selle omaniku isiklikku maitset ja stiili. Vabrikus saadki päriselt ellu viia oma unistuste kodu.

Kas tahad korterit läbi kahe korruse? Unistad isiklikust talveaiast või avarast lodžast, kus hommikukohvi nautida? Siin on see võimalik. Sinu kodu on just nii avar, valgusküllane ja mitmekülgne, kui ise soovid. Vabrikuhoone nelja meetri kõrgused laed annavad igale kodule luksusliku ruumi- ja avarustunde, samas kui ajaloolised kaaraknad ning kiviseinad loovad kodu isikupära, mida tavapäraselt uutes hoonetes ei leidu.

Manufaktuuri Vabrikus harmoneeruvad ajaloopärand ja nüüdisaegsed lahendused. Hoone väline ilme ja ajastu detailid – nagu lummavad kaaraknad ja punasest tellisest ning paekivist seinad – säilitatakse ja renoveeritakse, et hoida hoone unikaalset iseloomu. Kuid lisaks sellele on projektis kasutatud kõige uuemaid rohetehnoloogiaid, mis teevad Vabrikust kestliku ja kvaliteetse elukeskkonna.

Rohetehnoloogiad ja kestlik eluviis

Pärast renoveerimist saab vabrikuhoonest A-energiaklassiga hoone, mida köetakse ja jahutatakse maaküttega. See tagab madalad küttekulud ja mõnusa sisekliima aasta ringi. Lisaks on hoonel soojustagastusega sundventilatsioon, mis tagab värske õhu liikumise igas korteris. Kõikides kodudes on olemas ka jahutus, et ka kuumadel suvepäevadel oleks toas mõnus olla.

Autode liiklust on kvartalis minimaalselt – kõik sõidukid pargitakse maa alla, kus on olemas ka laadimiskohad elektriautodele. See mitte ainult ei muuda kvartalis jalgsi liikumist turvaliseks, vaid aitab hoida õhu puhtana ja keskkonna vaiksema. Loomulikult on mõeldud ka jalgratturitele ja jalgsi liiklejatele. Hoonesse tulevad spetsiaalsed hoiuruumid jalgratastele ja kärudele, lisaks eraldi võimalused nende pesemiseks ning hooldamiseks. See kõik muudab Manufaktuuri kvartali elu mugavaks ja stressivabaks, eriti neile, kes eelistavad säästlikumaid liikumisviise.

Kvartali Kopli tänava poolses osas asuv õunaaed oma üle saja-aastaste õitsvate õunapuudega pakub kevadel lummavat vaatepilti. Kvartali keskmeks saab aga suur ja mitmekesine park rikkaliku haljastuse ning vahelduva maastikuga.

Manufaktuuri kvartal ei ole ainult elukoht, vaid terviklik elukeskkond. Kvartal järgib 15 minuti linna põhimõtet, mille kohaselt on kõik eluks vajalik kodule lähedal. Siia tulevad kohvikud, restoranid, kauplused, kontorid ja isegi linna lasteaed. Jalutuskäigu kaugusel asuvad nii spordikeskus kui ka kool, aga ka Stroomi ja Pikakari rand ning terviserajad.

Väärtustades ajalugu

Manufaktuuri kvartalil on pealinna ajaloos alati oluline roll olnud. Siia asutati 1898. aastal Balti Puuvillavabrik, mis oli valmides 230 meetrit pikk ja seetõttu üks Tallinna suuremaid hooneid. Enam kui 120-aastase ajalooga Manufaktuur pakub tänapäevani avastamist nii arhitektuuri- kui ka ajaloohuvilisele.

Balti Manufaktuur oli terve sajandi üks suuremaid ettevõtteid Tallinnas, kus tehase kõrgajal töötas isegi üle 2000 töölise. Puuvill, millest toodeti niiti ja kooti kangast, jõudis Eestisse üle kogu maailma – nii Ameerika Ühendriikidest, Brasiiliast kui ka Egiptusest. Tööstus lõpetas oma töö lõplikult 2006. aastal, pärast mida on kvartal seisnud suures osas tühjana. Vahepealsetel aastatel on kvartalit järk-järgult avatud ning korraldatud seal näiteks kontserte ja näitusi, ent nüüd on aeg anda ajaloolisele pärandile uus elu.

Kui hindad ajalugu, keskkonnasäästlikkust ja isikupärast elustiili, siis Manufaktuuri kvartal on koht, kuhu oma uus kodu luua. Võta meiega ühendust, et saada rohkem infot planeeringute ja rätsepalahenduste kohta, ning astu samm lähemale oma unistuste kodu loomisele.

Jaga
Kommentaarid