Eilne Moldova euroreferendum lõppes ülinapilt läänemeelsete võiduga, ent see oli märksa väiksem kui prognoositud. President Maia Sandu sõnul oli põhjuseks musta raha toel toimuv enneolematu välissekkumine, mida veab Vene riigi heakskiidul Moldova rikkaim kurjategija.

Kui oktoobri alguses rääkisid võimud umbes 130 000-st välismaalt kinnimakstud valijast, siis pühapäeva õhtul tehtud avalduses süüdistas Sandu mõjuagente juba 300 000 hääle ostmises. Kuna kokku osales valimistel poolteist miljonit inimest, teeb see väidetavalt ostetud häälte osakaaluks ligi viiendiku.

Lisaks koolitatakse Venemaal toimuvatel üritustel välja palgaliste aktivistide kaadrit ja Moldova politsei teatel toimuvad ka eraldi väljaõppelaagrid, kus valmistutakse vägivaldsete rahutuste korraldamiseks.

Kõige selle taga on 37-aastane Moldova ettevõtja Ilan Shor, kes varastas kümmekond aastat tagasi riigi pankadest miljard eurot ehk 10% Moldova SKP-st ja varjab end pärast seda Venemaal. Kuriteo ilmsikstuleku ajal oli Shor kõigest 28-aastane.