Põhiseaduskomisjoni esimehe Hendrik Johannes Terrase sõnul soovib komisjon arutada, kuidas teha Venemaa Ukraina-vastast agressioonisõda ja muutunud julgeolekuolukorda arvestades muudatusi inimeste ringis, kes saavad Eestis kohalike volikogude valimistel hääletada. „Avalikul istungil arutame, kuidas oleks võimalik võtta valimisõigus kolmandate riikide, eelkõige agressorriikide Venemaa ja Valgevene kodanikelt või ka kodakondsuseta inimestelt ning kas selleks on vaja muuta põhiseadust,“ ütles ta.

Kehtiva seaduse kohaselt saavad kohalike volikogude valimistel osaleda Eesti ja Euroopa Liidu kodanikud ning Eestis pikaajalise elamisloa või alalise elamisõiguse alusel elavad välismaalased, kes on valimispäevaks saanud 16-aastaseks ning kelle püsiva elukoha aadressiandmed on kantud Eesti rahvastikuregistrisse. Järgmised kohalike volikogude valimised toimuvad 19. oktoobril 2025.

Komisjoni istungile olid kutsutud õiguskantsleri asetäitja-nõunik, kantselei direktor Olari Koppel ja õiguskorra kaitse osakonna vanemnõunik Vallo Olle, Justiitsministeeriumi avaliku õiguse talituse juhataja Illimar Pärnamägi ja nõunik Mariko Jõeorg-Jurtšenko ning Siseministeeriumi nõunik Kristen Kanarik.

Jälgi istungit Delfi vahendusel otsepildis!