Õiguskaitseorganite teatel maksti septembris Venemaalt üle 14 miljoni dollari, et valimistulemusi mõjutada, kirjutab Euractiv. Politsei sõnul tegi enamik asjaosalisi koostööd ja edastas teavet, mida saaks kasutada tõendina.

President Maia Sandu märkis, et kui õigussüsteem oleks viimastel aastatel korralikult toiminud, oleks häälte ostjaid juba karistatud.

Politsei peainspektsiooni juhi Viorel Cernăuțeanu sõnul on rahvusvaheliste sanktsioonide all olevast Venemaa Sberbanki pangast kantud raha Moldovas asuvatele kontodele. Kahtlusalused on seotud Moldovas korruptsioonis süüdi mõistetud poliitiku ja ärimehe Ilan Shoriga, kes viibib praegu Moskvas.

Pühapäeval toetasid moldovlased napi häälteenamusega (50,32%) EL-iga liitumist ja selle eesmärgi lisamist riigi põhiseadusesse. President Sandu ütles valimisööl peetud pressikonverentsil, et tegemist on „ebaausa lahinguga“. Moldova ametivõimud kahtlustavad, et kuni veerandit valijaid mõjutati Vene raha abil. Sandu sõnul on tema valitsusel selged tõendid, et osteti umbes 300 000 häält.

Veel valiti Moldovale uut presidenti. Ametis olev president võitis napilt esimese vooru. 3. novembril toimuvas teises voorus kandideerib Sandu endise peaprokuröri Alexandr Stoianolgo vastu.