Slovakkia peaminister Robert Fico, Ungari peaminister Viktor Orbán ja Serbia president Aleksandar Vučić tunnistasid, et ebaseaduslik ränne Euroopasse on „tõsine probleem, mida õhutavad geopoliitiline ebastabiilsus, kasvavad konfliktid ja sotsiaalne ebavõrdsus Euroopa vahetus naabruses ning mida süvendavad tõmbetegurid ELis“.

„EL ei vaja sisserändajate ümberjagamist ega kohustuslikke kvoote, vaid meetmeid koostöös riikidega, kes soovivad ühiselt kaitsta oma välispiire,“ ütles Fico Slovakkia-Ungari piiril Komárnos toimunud kohtumisel, vahendab Euractiv.

Oma ühisavalduses väitsid kolm liidrit ka, et „Euroopa tasandil hiljuti vastu võetud lahendused ei tundu olevat tõhusad ega jätkusuutlikud ning seetõttu tuleks neid täiendada, tugevdades veelgi koostöö piirkondlikku mõõdet ebaseadusliku rände vastu võitlemisel“.

Lääne-Balkani rändetee kannab ebaproportsionaalselt suurt koormust ebaseadusliku rände osas, märgiti avalduses. Juhtide sõnul peab Schengeni ala kaitsmine hõlmama piirkondlikke meetmeid, et leevendada survet välispiiridele, toetada piirihaldust ja tagasisaatmist, häirimata inimeste ja kaupade vaba liikumist Euroopas ja Lääne-Balkanil.

Ungari leevendas sel aastal Venemaa ja Valgevene kodanikele kehtestatud tööviisapiiranguid, mis tekitas ELis tõsist muret, et Budapest võib Schengeni ala avada võimalikele luure- ja julgeolekuriskidele.