Euroopa Komisjon avaldas oktoobri alguses kaks määruse ettepanekut Schengeni alale sisenevate ja sealt lahkuvate inimeste reisidokumentide (passid ja isikutunnistused) digiteerimiseks. Eesti ministeeriumitel on määruste kohta arvamuste avaldamiseks kuni 7. novembrini.

Euroopa Komisjoni plaan sisaldab digitaalsete reisidokumentide ühtse raamistiku ja reisimise mobiilirakenduse loomist. Ettepaneku eesmärk on muuta Schengeni alale sisenemine ja reisimine lihtsamaks ja turvalisemaks, leevendada survet piiriületuspunktides, lühendada piiriületuse ooteaega ning tõsta piirikontrolli turvalisust.

Digitaalne reisidokument on digitaalne koopia füüsilise dokumendi kiibile kantud andmetest (näiteks dokumendi kasutaja üldandmed ja näokujutis). Digitaalse reisidokmendi loomiseks ja kasutamiseks arendatakse praegu välja mobiilirakendust, mis peaks valmima 2030. aastaks.

Ettepaneku kohaselt on digitaalsete reisidokumentide kasutamine inimestele vabatahtlik ja tasuta. Euroopa Liidu liikmesriikidele pannakse kohustus digitaalset reisidokumenti välja anda ja sellega reisimist võimaldada. Digitaalse reisidokumendiga piiriületuse rakendamise maksumuseks hindab Euroopa Komisjon ligikaudu 2 miljonit eurot liikmesriigi kohta.