Venezuela välisministeerium nimetas seda sammu ebamoraalseks agressiooniks, vahendab BBC News.

Kahe vasakpoolse valitsuse suhted on halvenenud pärast juulis toimunud Venezuela presidendivalimisi, mille võitjaks kuulutas end senine president Nicolás Maduro, kuigi on tõendeid, et valimised võitis selgelt opositsiooni kandidaat Edmundo González.

Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva toetas alguses Madurot, aga teatas hiljem, et ei tunnusta ametlikke valimistulemusi, kuni avaldatakse täpsed valimisandmed.

„Brasiilia välisministeerium on otsustanud jääda veto juurde, mida [Brasiilia endine president] Jair Bolsonaro on Venezuela vastu rakendanud aastaid, taastootes vihkamist, tõrjumist ja sallimatust, mida edendavad lääne võimukeskused,“ teatas Venezuela välisministeerium oma avalduses. „Venezuela rahvas tunneb nördimust ja häbi selle andestamatu ja ebamoraalse agressiooni pärast.“

Venezuela on näinud BRICS-iga ühinemiseks lobitööd tehes palju vaeva. Maduro ilmus isegi BRICS-i tippkohtumisele Kaasanisse üllatuslikult kohale ja kuulutas, et tema riik on BRICS-i perekonna osa.

Tippkohtumist võõrustanud Venemaa president Vladimir Putin ütles, et nõustub Venezuela seisukohaga, aga lisas, et Venezuela saab BRICS-iga ühineda ainult siis, kui kõik selle liikmed seda toetavad.

„Me teame Brasiilia seiskohta. Me ei nõustu sellega, Venezuela võitleb oma ellujäämise eest,“ ütles Putin eilsel pressikonverentsil.

Putin ütles, et arutas asja Lulaga telefoni teel eelmisel nädalal. Lula pidi tippkohtumisel osalema, aga jättis sõidu ära, sest vigastas laupäeval kodus juhtunud õnnetuses pead.

Putin lubas aidata Lõuna-Ameerika naaberriikidel suhteid parandada.