„Ta surus temaga [Putiniga] kätt. Ta naeratas. Tal paluti minna BRICS-riikide tippkohtumist veelgi rohkem reklaamima. Nad kasutasid teda ära ja ta tundus olevat õnnelik, et teda ära kasutatakse,“ ütles anonüümsust palunud ametnik Politicole.

Guterres sõitis Venemaale Kaasanisse, et osaleda seal BRICS-i tippkohtumisel. Selle kõrvalt kohtus ta ka Putiniga, keda Rahvusvaheline Kriminaalkohus otsib väidetavate sõjakuritegude tõttu. Guterres võttis kohtumisel ka sõna, kus ta kutsus üles „õiglasele rahule“. Pärast Venemaa väisamist oli tal plaanis sõita Kiievisse.

Zelenskõi kritiseeris Guterrest neljapäeva õhtul peetud ÜRO päeva tähistavas kõnes. Ta ütles, et on „ülioluline“, et maailm mäletaks ÜRO põhikirja eesmärke ja põhimõtteid.

„Isegi kui mõned ametnikud eelistavad Kaasani võlu ÜRO põhikirja sisule, on meie maailm üles ehitatud nii, et riikide õigused ja rahvusvahelised õigusnormid loevad ja jäävad edaspidi oluliseks,“ ütles Zelenskõi.

ÜRO juhi Venemaa külastust kritiseeris ka Ukraina välisministeerium.

„ÜRO peasekretär lükkas tagasi Ukraina kutse esimesele ülemaailmsele rahutagamiskohtumisele Šveitsis. Küll aga võttis ta vastu sõjakurjategija Putini kutse Kaasanisse,“ ütles Ukraina välisministeerium sotsiaalmeediaplatvormil X. „See on vale valik, mis ei edenda rahu eesmärki. See ainult kahjustab ÜRO mainet.“