„Läheneme Euroopa kultuuripealinna-aasta teekonna lõpule. See on olnud erakordne aeg, mis andis kultuuri eestvedamisel tervele Lõuna-Eestile tugeva tõuke vajalikeks tulevikku vaatavateks muutusteks,“ rääkis Tartu 2024 juht Kuldar Leis. „Kultuuripealinna aastalõpu peo pealkiri „Jää ja loo“ sümboliseerib kestmist ja edasi loomist, kuid vaatab ka tulevikku. Kutsume tulema taas kokku, et tähistada koos pere, sõprade ja lähedastega kultuurirohkeid elamusi.“

Tartu 2024 lõpupidu toimub laupäeval, 30. novembril Toomemäe nõlval, Pirogovi pargis valgusetendusega kell 19.00, 20.00 ja 21.00. See annab võimaluse valida endale sobiv aeg etenduste vaatamiseks. Veerandtunnine valgusetendus vaatab tagasi Euroopa kultuuripealinna aasta tipphetkedele. Valgusetendust korratakse pühapäeval, 1. detsembril, kui Tartu Raekoja platsil süttib esimene jõulutuli.

„Avapidu jaanuaris tõi Emajõe kaldale üle kümne tuhande inimese,“ meenutas Leis. „Pirogovi park pole kummist, sestap kordame valgusetendust mitmed korrad kahe päeva jooksul,“ lisas ta.

Lõpupidu jätkub kell 21.30 vabaõhureiviga, kus astuvad üles legendaarne Inglismaa trummi ja bassi artist Goldie, kultuuriminister DJ Heidy Purga ning Eero ja Rene Oliver Muiste (Sound In Noise ja Olivar). Vabaõhureiv peegeldab Euroopa kultuuripealinna avamise emotsioone ning kestab kella üheni öösel.

Lisaks kutsub kultuuripealinn tiitliaasta viimasel kuul osa saama sündmustest, mis vaatavad nii tagasi rohkele kultuuriprogrammile kui suunavad pilgu ka tulevikku.

Maakonnakeskustes naasevad vaatajatega uuele kohtumisele teatrietendus „Täiuslik“ Viljandis, uus lühifilmide festival Valga Hot Shorts ning vaimse tervise stand-up etendused Tartus ja Lõuna-Eestis. Toimub sündmus koostöös Võru lastefestivaliga ning ainukordselt etendub Põlvas Inglise kuningliku balleti lavastus „UniVerse: A Dark Crystal Odyssey“.

Novembris algab Eesti Rahva Muuseumis Jaapani kuulsa kunstniku ja helilooja Ryoji Ikeda isikunäitus ning toimub ühistöös Eesti Filharmoonia Kammerkooriga valminud heliteose esmaettekanne. Publikuni jõuab rahvusvaheliselt tunnustatud Inglismaa kunstnike rühmituse Blast Theory uhiuus ulmefilm, mis kujutab elu Tartus ja Lõuna-Eestis aastal 2074.

Tartu 2024 lõpupidu „Jää ja loo“ on tasuta.