Senine valitsev erakond Isamaaliit – Leedu Kristlikud Demokraadid (TS-LKD) sai 28 mandaati senise 50 asemel, vahendab Leedu Delfi.

Kolmanda koha sai 20 mandaadiga populistlik Nemunase Koit (PPNA) ja neljanda Demokraatide Liit „Leedu nimel“ (DSVL) 14 mandaadiga.

Senisesse koalitsiooni kuulunud Liberaalide Liikumine (LS) saab 12, Leedu Talupidajate ja Roheliste Liit (LVŽS) kaheksa ja Leedu Poolakate Valimisaktsioon – Kristlike Perede Liit (LLRA-KŠS) kolm kohta.

Kaks kohta said üksikkandidaadid Vitalijus Šeršniovas ja Viktoras Fiodorovas.

Ühe mandaadi said veel erakond Vabadus ja Õiglus (PLT) ning Rahvuslik Liit (NS).

Seimi uuest koosseisust jäi välja seni valitsuskoalitsiooni kuulunud ja Vabaduspartei (LP), kellel oli seimis kümme kohta.

Valimisaktiivsus oli 41,31%

„Valimistulemused näitasid, et Leedu elanikud, kus nad ka ei elaks – suurtes linnades, alevites, alevikes või külades –, tahavad muutusi, neile on vaja hoopis teistsugust võimu. Mitte üleolevat, vaid nende probleeme kuulavat ja neile probleemidele lahendusi otsivat võimu,“ ütles LSDP juht Vilija Blinkevičiūtė.

TS-LKD juht ja Leedu senine välisminister Gabrielius Landsbergis, kes sai ise Kaunases asuvas ühemandaadilises ringkonnas lüüa, astus erakonna esimehe kohalt tagasi ja teatas, et teeb poliitilises karjääris vaheaja.

„Tuleb alustada tähtsast avaldusest – valijate märguanne on täiesti selge nii erakonna kui ka minu enda jaoks. Oleks vale seda mitte kuulata. Olles seda kuulnud ja suhtudes sellesse väga tõsiselt, langetasin täna otsuse erakonna Isamaaliit – Leedu Kristlikud Demokraadid esimehe kohalt lahkuda,“ ütles Landsbergis.

„Peale selle langetasin otsuse teha poliitilises karjääris vaheaeg ja anda mandaat, mille eest olen valijatele väga tänulik, joone alla jäänud kolleegile,“ lisas Landsbergis.