„Eestlased hindavad traditsioonilisi jõulumaitseid ning on truud oma klassikalistele lemmikutele, nagu seapraad, ja hapukapsas ja salat. Näiteks müüakse jõuluperioodil Maximas kartuli-vorstisalatit lausa 500 kilo päevas,“ sõnas Rauno Saar. „Kuid klassikalise peolaua kõrvale soovitan otsida ka kergemaid ja uuenduslikke alternatiive, et jõululauda huvitavamaks muuta. Seda saab sageli teha, kui lisada juba teada-tuntud maitsetele mõnda üksikut uut koostisosa.“

Alternatiiv seapraele: kala ja mereannid

Jõululaua staar on Saare sõnul sageli klassikaline sealiha, kuid kala ja mereannid pakuvad kergemat ja ning huvitavamat alternatiivi. „Näiteks võiks seapraele või ahjukanale vahelduseks pakkuda ahjulõhe või forelli. Imelihtne on seda valmistada soola, pipra, sidrunimahla ja värske tilliga, kuid huvitavama nüansi annab kui katta lõhe või forell õhukese mee-sinepikattega ja küpsetada ahjus vastavalt kala paksusele 180 kraadi juures 15–25 minutit,“ soovitab Saar. Valge kala puhul – nagu tursk või koha – võiks kasutada ürte, sidrunit ja küüslauku ning küpsetada hoopis fooliumis, et kala jääks mahlane.

Saare sõnul võiksid tõelised Tõelised gurmaanid võiksid jõululaual pakkuda hoopis mereande. „Sinimerekarpe saab valmistada lihtsas valge veini ja küüslauguga kastmes, lisades lõpuks veidi koort. Ka krevetid sobivad suurepäraselt jõululauale või eelroaks. Praadida tuleks neid kiirelt, küüslaugu ja tšilliga,“ soovitab Saar.

Jõuluporteriga hautatud kapsas ja krõbedad verivorstid

Traditsiooniline hapukapsas on paljudele asendamatu, kuid koka nipiga saab ka sellest luua midagi erilist. „Proovige kapsast hautada tumeda jõuluporteriga, lisades ka mett ja sinepit. Tulemuseks on rikkalik ja maitsekas lisand klassikalise seaprae või ahjukana kõrvale,“ tõi Saar välja.

Ka avaldab Saar, kuidas verivorstide valmistamine uuele tasemele viia. „Ahju asemel tasub verivorstide küpsetamiseks kasutada grilli – lõpptulemuseks on mõnusalt suitsuse meki ja eriliselt krõbeda koorikuga vorstid!“

Pasteedi asemel suitsukalamääre

Klassikalise pasteedi asemel võib jõululaual pakkuda hoopis suitsukalamääret, mis Maxima peakoka sõnul valmib kiiresti ning mida on hea serveerida näiteks musta leivaga. „Selle valmistamiseks purustage suitsukala, näiteks tursk või haug ja segage see toorjuustu, hapukoore, punase sibula, sidrunimahla, hakitud tilli ning muu maitserohelise ja soolaga-pipraga,“ lausus kokk.

Samuti soovitab ta peolaua rikastamiseks valmistada kaaviari või kalamarjaga munamääret: „Klassikalise munavõi tegemiseks purustage keedetud munad kahvliga, segage juurde või, sool, murulauk ja petersell ning lisage kalamarja või kaaviarit, mis lisab roale pidulikkust ning sobib ideaalselt ka aastavahetuse peolauale.“

Vimkaga kõrvitsasalat teeb jõululaua värviliseks

Kartulisalat ja rosolje on Saare sõnul eestlaste jõululaua asendamatu klassika, kuid kokandushuvilistele soovitab ta valmistada uutmoodi kasukat. „Asendades klassikalises kasuka retsepti heeringa suitsulõhe või forelliga, pakub see samuti alternatiivi juba tuntud maitsetele. Värvilise peolaua loomiseks soovitab peakokk lisada marineeritud kõrvitsale uusi maitseid. „Paljud valmistavad marineeritud kõrvitsat ka ise, kuid seda leidub ka igas toidupoes. Selle erilisemaks muutmiseks sega kõrvitsale hulka peterselli, koriandrit või piparmünti, samuti granaatõunaseemneid, mis annab tuttavale maitsele täiesti uue mõõtme,“ ütleb ta.

Pokaalimagustoit jõulumaitsetega

Piparkoogid ja mandariinid on jõulude klassika, kuid magustoiduks on lihtne valmistada ka jõulumaitsetest midagi erilisemat. „Näiteks saab lihtsa pokaalimagustoidu valmistada toorjuustukreemist ja jõuluhõngulistest küpsistest. Selle jaoks segage toorjuust veidikese suhkru ja vahukoorega ning lisage vaheldumisi purustatud piparkooke, õhukesi õunaviile ja kaneeli. Samuti võib lisada ka mõnda kodus olevat punast moosi,“ soovitab Saar.

Laua katmiseks ei pea tingimata kulutama suuri summasid, tasub ostelda nutikalt ning leida taskukohane ostukoht, kus on head sooduspakkumised. Maxima on selleks ideaalne valik. Laia valiku parima hinnaga pühademaitseid leiad XX ja XXX Maxima kauplustest. Hoia silm peal parimatel pakkumistel Maxima kliendilehes ning säästa kulukal pühadeperioodil!

Kauneid ja maitsevaid pühi!

Jaga
Kommentaarid