Itaalia immigrandi pojana sündinud Alito sai 100-liikmelises senatis 58 poolt- ja 42 vastuhäält, vaid üksikud demokraadid toetasid tema kandidatuuri, teatab EPL Online.

Alito määramine on Bushile isiklik triumf ja tohutu poliitiline võit, Alito hakkab asendama liberaalsete hoiakutega Sandra Day O’Connorit, kes teatas eelmisel aastal oma pensionile minekust.

55-aastane Alito alustas karjääri Ronald Reagani valitsuses, viimased 15 aastat oli ta apellatsioonikohtunik. Umbes tund aega pärast hääletust vannutati ta ülemkohtu hoones ametisse, vande võttis vastu ülemkohtu esimees John Roberts.

Demokraatide jaoks on Alito määramine ränk poliitiline kaotus, kuid opositsioonis oleva parteina ei suutnud nad tema määramist ka takistada.

USA ülemkohus on äärmiselt mõjuvõimas ning tekitab Ameerikas ägedaid poliitilisi kirgi, kuna peab sageli langetama otsuseid sellistes vastuolulistes küsimustes nagu abordiõigus, homoõigused, sõnavabadus, usuküsimused, surmanuhtlus jms. Ülemkohtu liikmed määratakse eluks ajaks.