“Gaasijuhe Nord Stream on kavandatud kulgema Läänemeres, et saaks vältida koostööd mitme Euroopa riigiga,” on öeldud kirjas, mida Helsingin Sanomat on väidetavalt näinud, vahendab ETV24.

“Ei pöörata tähelepanu gaasitranspordi praegustele marsruutidele.”

“Otsetee Venemaalt Euroopa Liitu kulgeb Venemaa naaberriikide kaudu,” on dokumendis öeldud. “Läänemere loodus satub ohtu Nord Streami omanike poliitiliste ja majanduslike eesmärkide pärast.”

Eesti taotleb teistelt Läänemeremaadelt, et need loobuksid tervest merealusest gaasijuhtmeprojektist ning paneb ette kasutada maapealset varianti.

Eesti arvustab ka Venemaa kava valvata gaasijuhet sõjalaevadega. “Läänemere turvalisust saab parandada täiesti teistsuguste abinõudega,” seisab dokumendis.

Välisminister Urmas Paet ütles ajalehele, et Eesti on merepõhjas kulgeva gaasijuhtme vastu eelkõige keskkonnakaitse põhjustel, ning toonitas, et Läänemeri on kuulutatud eriti tundlikuks merealaks.

“Miks Nord Stream ei ole soovinud uurida tõelist alternatiivi, maapealset võimalust?” küsis Paet. “Miks nüüd tahetakse toru, mis mõjutab Läänemerd ettearvamatul moel?”.