Esialgu veel nimetu proovikanali eesmärgiks on eelkõige proovida levi kvaliteeti ja valmisolekut, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Kindlasti ei saa seda veel nimetada ETV2-ks, mida tahame tulevikus hakata näitama täieformaadilise kanalina,” ütles Allikmaa.

ERR-i nõukogu esimees Andres Jõesaar tuletas meelde, et ringhäälinguseaduse järgi oleks ETV2 pidanud eetrisse jõudma juba 1. juulil 2007.

“Soe käepigistus poliitikute poolt on meil alati olemas olnud, kuid loodame järgmiseks aastaks täiendavaid eelarvelisi võimalusi,” sõnas Jõesaar. “Narr oleks kanalit käivitada ainult üheks lühikeseks perioodiks.”

Proovikanali toimimiseks vajalikud kulud kaetaks kümne miljoni krooniga, mis eraldati selle aasta riigieelarve lisaeelarvest. “Lisajõude me selleks appi ei kutsu, ajame läbi olemasolevaga,” ütles Margus Allikmaa. Väikesed on ka Pekingi olümpiamängude ülekande kulud.

Olümpiamängudele järgnevast programmist oli Allikmaa valmis rääkima esialgu üldjoontes. “Eetrisse jõuab ilmselt odavam ja kultuuriteemaline hankeprogramm, näiteks kontserdiülekanded,” ütles ta. “Proovime üle kanda ka uudiseid, väga väikese osa moodustab loodetavasti ka originaalprogramm,” ütles ERR-i juhatuse esimees. Proovikanal tuleb ükskeelne, ja Allikmaa sõnul sellist kontseptsiooni, nagu ETV2 kohta on räägitud, ei tule.

Nii Jõesaar kui ka Allikmaa on ühel nõul, et teise kanali olemasolu on ETV mõjujõu pärast Eesti telemaastikul kriitilise tähtsusega. Samuti ei suuda ETV ilma teise kanalita kasutada nii analoog- kui ka digi-TV potentsiaali. “Praegune olukord on vaatajale väga tänuväärne, sest kanaleid aina lisandub,” arvas Jõesaar. “Kuid ainult ühe kanaliga ootaks ETV-d kindel marginaliseerumine.”

Kultuuriminister Laine Jänest ei õnnestunud eile tabada, kuid ministeeriumi meedia- ja autoriõiguse osakonna juhataja Peeter Sookruus avaldas lootust, et ETV2 rahastamine mahub 2009. aasta prioriteetide hulka.