Aserbaidžaanis toimunud messil osales enam kui 25 riigi ministeeriumite ja muude ametite esindajaid. Ettevõtete ühisvisiiti organiseeris eGovernance Laboratory koostöös Eesti-Aserbaidžaani kaubanduskojaga. Ühisturunduse raames tehakse koostööd ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega. President Toomas Hendrik Ilves andis Eesti delegatsioonile kaasa omapoolse läkituse, kus ta julgustas asereid koostööle.

eGovernance Laboratory esindaja Indrek Luukase sõnul oli osalemine nimetatud üritusel loogiline jätk koostööle Eesti ja Aserbaidžaani vahel: „Paar kuud tagasi käis Aserbaidžaani delegatsioon Eestis tutvumas eRiigi alaste kogemustega. Meie lahendused avaldasid neile suurt muljet ja nende kommunikatsiooni ja infotehnoloogia ministeerium saatis meile kutse messil osalemiseks. Eestile anti ainsana võimalus osaleda messil konverentsi vormis, kus Eesti ettevõtted Datel, NOW Innovations! ja Aktors tutvustasid nii oma tooteid, aga ka Eesti parimaid eRiigi alaseid kogemusi tervikuna.“.

„Meie seminari avas kommunikatsiooni- ja infotehnoloogia minister Ali Abbasov ning seda külastasid ÜRO esindajad ja paljude riikide kõrgemad ametnikud, mille tulemuseks on näiteks see, et meid on kutsutud Lähis-Ida riikidesse oma tooteid tutvustama,“ sõnas Eesti-Aserbaidžaani kaubanduskoja esinaine Jana Krimpe .

Visiidi raames toimus kõrgetasemeline kohtumine messi peapatrooni, Aserbaidžaani Vabariigi presidendi Ilham Aliyevi ja Eesti IT delegatsiooni juhtinud Riigikogu aseesimehe Kristiina Ojulandi vahel. Arutelu all olid Eesti IT alaste kogemuste ning konkreetsete tehnoloogiate rakendamine Aserbaidžaanis. Eestlased tegid president Aliyevile sümboolse kingituse, Skype telefoni, mille üle kingisaajal oli hea meel ja nii mitmedki asjaosalised heitsid nalja, et sooviksid endale ka samasugust. Õhkkond oli väga positiivne ning vastuvõtt soe.

„Sellist külalislahkust kohtab harva,“ tõdes NOW Innovationsi! esindaja Kalju Rüütli, kes oli kohapeal esindamas peamiselt m-Parkimisega seonduvat.

Eesti delegatsioon kohtus ka Aserbaidžaani parlamendi spiikri Oktay Sabir Asadov`iga, kellega arutati riikidevahelisi lepinguid ja koostööd. Transpordiministri Ziya Mammadov`iga olid kõne all Eesti tehnoloogiaalased rakendused transpordi sektoris. Kohtumised toimusid ka riigi suurimate kontsernidega, kes olid huvitatud oma ettevõtete moderniseerimisest.

Peaminister Andrus Ansip, kes osales Bakuus hiljem toimunud energeetikamessil, tutvustas kohtumisel president Aliyeviga samuti Eesti ja Aserbaidžaani vahelist IT alast koostööd. Indrek Luukase sõnul on selline koostöö ettevõtjate ja riigi vahel väga hea märk sellest, et Eesti ekspordi edendamise osas minnakse edasi õiges suunas.

„Suur töö on tehtud ja veel suurem töö on alles ees. Oleme edendanud Eesti ja Aserbaidžaani vahelisi suhteid IT valdkonnas tänaseks juba üle poole aasta. Nüüd peavad Eesti IT ettevõtted olema omalt poolt valmis suuremahuliseks koostööks. Viimastel nädalatel on Aserbaidžaani pressis koostöö Eestiga leidnud märkimisväärset kajastust. Ühelt poolt on see suur võimalus, aga teiselt poolt ka Eesti poolt panustamist vajav väljakutse,“ kinnitas Eesti-Aserbaidžaani kaubanduskoja esinaine Jana Krimpe.