USA anonüümseks jäänud ametnike sõnul on eesmärk olla valmis, kui president Barack Obama annab käsu kättemaksurünnakute korraldamiseks. Sihtmärgid peaksid olema otseselt seotud pommiintsidendiga reisilennukis ja selle kavandamisega, teatab CNN.

USA eriväed ja luureagentuurid ning nende Jeemeni partnerid püüavad kindlaks teha al-Qaida sihtmärke Jeemenis. Tegemist on osaga salaleppest Jeemeni valitsusega, mille kohaselt teevad riigid koostööd, kusjuures USA vaikib avalikkuse ees sellest, et varustab Jeemenit luureandmete ja relvadega rünnakute korraldamiseks.

Ametlikult pole USA teatanud õhurünnakute läbiviimisest Jeemenis, kuid eravestlustes on ametnikud väitnud, et Jeemeni relvajõud ei suudaks selliseid rünnakuid üksi läbi viia.

Igal juhul lubab salalepe USA-l kasutada Jeemeni valitsuse loal Jeemenis asuvate sihtmärkide vastu rakette, hävitajaid ja mehitamata lennukeid.

Seni pole Jeemeni valitsus nõustunud lubama helikopteritel USA erivägede sõdurite kasutamist, kes võiksid al-Qaidaga seotud kahtlusaluseid ülekuulamiseks elavalt tabada. USA sooviks, et Jeemen arendaks ise välja sellise võimekuse.

USA hinnangul on Jeemenis praegu mõnisada al-Qaida võitlejat.