Tartu linnavalitsus ootab rahandusministeeriumist kooskõlastust ligi 96 miljoni krooni ulatuses uute rahaliste kohustuste võtmise kohta, sest linnal ei ole raha, et katta olemasolevaid kohustusi.

Reformierakonda kuuluv Tartu linnapea Urmas Kruuse ütles Delfile, et arvelduskrediiti võetakse enam vähem igal aastal. “Selle põhimõte on selles, et kuna rahavood ei kattu, siis tegelikult tähendab see seda, et teatud maksed on vaja teha varem kui rahavood peale tulevad. Rahavood ehk maksud tulevad sisse ebaühtlaselt,” selgitas Kruuse.

Samas on linnavalitsus Kruuse sõnul hoidnud raha ka deposiidis ja võitnud sellega aastas mitmeid miljoneid kroone. “Teine asi on see, et tegelikult 2010. aastal me refinantseerime küll laenu, aga tegelikult meie laenukoormus väheneb natuke üle 10,9 miljonit krooni.”

Ligi: laenud on kooskõlas reeglitega

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles, et kumbki neist laenudest ei tähenda laenukoorma ega defitsiidi suurenemist ja on kooskõlas reeglitega. “Mul ei saa selle kohta pretensioone olla, kuigi rõõmus oleksin muidugi uudise korral, et laenud tagasi maksti ja valitsusel hingamisruumi rohkem tekkis,” ütles Ligi Delfile.

“Arvelduskrediit on aktsepteeritav likviidsuse allikas aasta sees, seda ei pea kooskõlastama ja see ei ole meie teadmise järgi Tartu puhul märk makseraskustest,” lisas ta.

Ligi sõnul on Tartu linn koos paljude teistega sattunud lubatud 60 protsendi laenukoormuse piirile, mis võimalusi kõvasti piirab. Kuid juhtunud on see praeguse aja paratamatusest — tulude vähenemisest. “Mul ei ole etteheiteid linna suhtumisele, linnapea teadvustab probleemi ja on isegi initsieerinud rahandusministeeriumist sõltumatu ülekutse omavalitsustele kulusid piirata,” sõnas Ligi.