Tiskres elavad Peeter Pähn ja Eleri Kimmel süüdistavad nende kuuekuise kassi piinamises ESS-i turvatöötajat Enn Sõõrumaad, kes väidetavalt ei teinud midagi selleks, et auto alla jäänud looma päästa või tema surma kergendada, kirjutas Eesti Päevaleht.

Ööseks kadunuks jäänud lemmiklooma otsinud Pähn ja Kimmel kuulsid kohalikelt lastelt, et hallitriibuline Hannibal oli jäänud auto alla. Pealtnägijate sõnul koristas kassi teelt turvamees, kes pistis looma musta prügikotti.

Järelepärimisel selgus, et kassi viis ära Enn Sõõrumaa.

“Enn ütles, et lasi jahipüssist vigastatud kassi maha ning mattis, sest jahimehena ei saaks ta teistsugust käitumist lubada,” kirjeldas Kimmel, kes soovis surnukeha ümbermatmiseks tagasi saada.

“Pärast pikka pealekäimist ja keerutamist ütles Enn, et mattis kassipoja hoopis Raplasse, kus ta ise elab. Kogu aeg jäi mulje, et ta valetab, kuigi ta kinnitas, et ausõna ja käsi südamel. Milleks kassilaipa Raplasse vedada?” küsis perenaine.

Kaks päeva kestnud vaidluste järel nõustus Sõõrumaa kassiomanikele näitama kohta, kus ta enda sõnul looma hukkas.

“Otsisime Tiskre metsa all kaua aega, et ehk on ta siiski elus. Siis näitas Enn musta prügikotti, see oli kinni seotud, ringikujuliselt pooleks tõmmatud, sees veidi hüübinud verd ja karvatutte, aga kuuliauku ega kassipoega seal ei olnud,” rääkis Kimmel.

Viimaks tunnistas mees, et oli kassi ainult kotti sidunud ja metsa viinud. Pika otsimise järel leidsid Kimmel ja Pähn Hannibali peata ja sabata laiba. Sõõrumaa põhjendas kõike metsloomade võimaliku rünnakuga.

Perenaine oletas, et kui turvamees oleks kohe kõik üles tunnistanud, oleks ta looma elusana leidnud.

“Jäetud abitusse seisundisse, võimalik piinamine,” kinnitas loomapidajate süüdistust Harjumaa veterinaarkeskuse loomakaitse peaspetsialisti Enno Kose kokkuvõte.

Kosk märkis, et puuduvate kehaosade tõttu oli raske kindlaks teha, kuidas kass suri. Tema koostatud aktis on kirjas, et looma selgrool on terav lõikejoon, kuid siseelundid on alles.

“Täiesti kohutav tegu!” leidis Eesti Loomakaitse Seltsi esinaine Helgi Saar, kelle sõnul on see loomakaitsjateni jõudnud juhtumitest üks jõhkramaid.

ESS-i pressiesindaja Indrek Lindsalu sõnul käitus Sõõrumaa loomakaitseseadusest lähtuvalt. “Oli näha, et kass võitles oma viimset võitlust, Sõõrumaa pani kassi kotti ja viis metsa, et ta hukata,” selgitas ta.

Lindsalu sõnul tuli Sõõrumaa vastu kohalikele elanikele, kellele surev loom oli liiga jube vaatepilt.

Kassiomanik Peeter Pähn ütles aga, et külaelanike kirjeldusel oli kass vaid veidi viga saanud.

Lindsalu sõnul nõustus turvamees politsei süüdistusega seetõttu, et tahtis asja kiiresti kaelast ära saada.

“Sõõrumaa on mees, kes on olnud ESS-is selle esimestest päevadest. Väga heasüdamlik inimene, keda sadismis kahtlustada kuidagi ei saa,” iseloomustas Lindsalu loomapiinamises süüdi jäänud kolleegi.