“Me peame olema valmis selleks, suurriigid valitsustevahelisel konverentsil läbi suruda Euroopa Liidu kiiremat ja sügavamat integratsiooni. Selle vastu peaks Eesti tegema teiste väikeriikidega tihedat kahepoolset koostööd,” ütles Ojuland BNS-ile.

Välisministri sõnul näitas laupäeval Itaalias Riva del Gardas lõppenud Euroopa välisministrite mitteametlik kohtumine, et EL-i põhiseaduse osas on riikidel põhimõtteliselt samad seisukohad, nagu need kujunesid välja Euroopa tulevikukonvendi ajal.

“EL-i eesistujamaa Itaalia, Saksamaa ja Prantsusmaa pooldavad Euroopa Liidu põhiseadusliku lepingu vastuvõtmist veel selle aasta jooksul Itaalia eesistumise ajal. Väiksemad riigid peavad kiirusest olulisemaks leppe kvaliteeti. Ainult Beneluxi riigid on hakanud viimasel ajal toetama põhiseadusliku lepingu kiiret vastuvõtmist veel sellel aastal,” sõnas Ojuland.

Välisminister nentis, et Eesti peab suhtuma oma seisukohtadesse Euroopa põhiseadusliku lepingu osas realistlikult ja rõhuma eelkõige nendele teemadele, mille osas on olemas ka teiste väikeriikide toetus.

“Voliniku koht Euroopa Komisjonis on kõikidele riikidele suveräänsuse küsimus ja seda tahavad kõik väiksemad riigid,” sõnas Ojuland.

Välisministri sõnul tuleb arvestada ka seda, et Euroopa põhiseaduslik leping vajab riikide parlamentides ratifitseerimist ja osades riikides ka rahavahääletust.

“Valitsustevaheline konverents peab jõudma sellise tulemuseni, mis läheb läbi ka kõikide riikide parlamentides,” lausus Ojuland.