Bushi sõnul tõestas Luurekeskagentuuri (CIA) relvaeksperdi raport, et Saddam Hussein kujutas endast “ohtu maailmale”.

“Ma ei suuda kujuta ette ühtegi inimest, kes arvab, et maailm oleks ohutu koht, kui Saddam Hussein on võimul,” ütles Bush.

“See administratsioon tegeleb kogunevate ohtudega seal, kus neid leitakse,” ütles Bush, lisades, et teda ei tee murelikuks CBS Newsi ja New York Timesi viimane küsitlus, mis näitas, et 53 protsenti ameeriklastest kahtleb Iraagi sõja tasuvuses.

“Ma ei tee otsuseid, mis põhinevad küsitluste tulemustel. Ma teen otsuseid, mis põhinevad sellel, mida ma pean Ameerika rahva julgeoleku jaoks tähtsaks,” lausus ta.

Päev pärast David Kay vahearuannet, mille kohaselt pole seni Iraagis bio- või keemiarelvavarusid leitud, ütles Bush, et ameeriklased siiski leidsid tõendeid Saddam Husseini režiimi relvaprogrammide kohta.

Ühendriigid alustasid märtsis sõda Iraagis, väites, et Saddami režiimil on massihävitusrelvad, mis tuleb likvideerida.

Bushi sõnul näitas Kay raport, et Iraagi massihävitusrelvaprogrammid kestsid üle paarikümne aasta, hõlmasid tuhandeid inimesi ja miljardeid dollareid ning neid varjati julgeoleku- ja pettemanöövritega, mis jätkusid isegi pärast sõja lõppu.

“Dr Kay meeskond avastas kümneid massihävitusrelvaprogrammidega seotud paiku ja märkimisväärse koguse varustust, mida Iraak ÜRO eest 2002. aasta lõpul alanud inspekteerimiste käigus varjas,” ütles Bush.

USA presidendi sõnul pole raport Iraagi relvadest lõplik ning Kay avastused näitasid, et “Saddam Hussein eksitas aktiivselt rahvusvahelist üldsust, et Saddam Hussein rikkus selgelt ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni nr 1441 ning Saddam Hussein oli ohuks maailmale”.

Demokraatide väitel tõestas raport, et Iraagist ei tulenenud otsest ohtu USA-le ning sõda alustati vale põhjendusega.

Demokraatide vähemuse liider Nancy Pelosi ütles, et ta kohtus Kayga ning jõudis järeldusele, et otsest ohtu ei eksisteerinud.

Pelosi sõnul on oluline vahe, kas riigil on tuumarelvad või ainult neid puudutavad programmid.

Bush ja tema abid kinnitasid enne USA juhitud invasiooni märtsis, et Saddam Husseinil olid massihävitusrelvad ning ta võis püüda varustada nendega terroriste, kes korraldasid 2001. aasta 11. septembri terroriaktid.

“Me andsime talle piisavalt aega massihävitusrelvadega tegelemiseks ning ta keeldus. Seetõttu ta ei ole enam võimul ning maailm on sellest parem,” ütles Bush.

Kay ütles raportis, et tema töörühm ei oska öelda, kas keelatud relvad eksisteerisid enne USA invasiooni märtsis või kas nad on praegugi olemas kuskil peidetuna.