“Emigreerunute seas on siiski tekkinud naasmise trend, ent tegemist on vaid paari tuhande inimesega,” ütles diplomaat telekanalile LNT, vahendab BNS.

Tema hinnangul hakkavad inimesed naasma Lätisse, kuna selle majanduslik olukord paraneb järk-järgult, enamikes Lääne-Euroopa riikides aga on majanduskasv peatunud, mis tähendab väiksemat hulka töökohti.

Rääkides osade emigrantide otsusest naasta Lätisse, viitas Lappuķe sotsiaalvõrgustikus toimunud küsitlustele, milles vastanud on nimetanud perekondi ja sõpru, nagu ka oma kodu kõige tähtsama tegurina, mis neid kodumaale tagasi toovad. Osa tõmbavad ligi uued töövõimalused Lätis. Muu maailma kogemused näitavad, et kodumaale naaseb lõpuks ligi 20 protsenti emigrantidest.

Lappuķe tõdes, et inimesed, kelle töö, pere ja sõbrad asuvad välisriikides, tõenäoliselt Lätisse ei naase. Sellistel juhtudel on ainsaks argumendiks sotsiaalne aspekt.

“Kui sa oled välismaalane, oled sa välismaalane kogu eluks. Ning sa pead mõistma, et sa ei saa rääkida oma keelt kuni elu lõpuni,” märkis ta.