Siiski kavatseb Washington valimised võitnud Ilham Alijevi valitsusega koostööd teha, kinnitas ministeeriumi esindaja Adam Ereli.

Ereli kirjaliku avalduse kohaselt oli valimistel rida “tõsiseid puudujääke”, näiteks ei antud kandidaatidele võrdseid kampaaniavõimalusi, politsei vägivallatses valimiste-eelsel perioodil ja valimiskomisjonid olid erapoolikud.

“Vaatlejad täheldasid tõsiseid reegliterikkumisi, sealhulgas ebatäpseid valijanimekirju, mille tulemusel hääleõiguslikud valijad ei pääsenud valima, samuti valijate hirmutamist ja häältevõltsimist. Vaatlejad teatasid tõsistest vigadest ka häältelugemisel ja kirjapanekul. Need probleemid seavad kahtluse alla valimistulemuste usaldusväärsuse.”

“USA on sügavalt pettunud ja mures, et 2003. aasta 15. oktoobri presidendivalimised Aserbaidžaanis rahvusvahelistele nõudmistele ei vastanud,” jätkas Ereli.

“Ühendriigid teevad presidendiks valitud Ilham Alijevi ja ta valitsusega koostööd, kuid me leiame, et Aserbaidžaani juhtkond laskis käest tähtsa võimaluse demokraatiat edendada ja usaldusväärsed valimised korraldada.”