Enamikul meist on olemas üldine arusaam tööst, mida Eesti 32 saatkonda ja viis peakonsulaati teevad ning selle võib jagada kaheks eraldiseisvaks haruks: Eesti ja tema huvide propageerimine ja kaitsmine ning Eesti kodanike abistamine vajaduse korral välismaal, kirjutab Chris Glew väljaandes Estonian World.

164 aukonsuli töö on laias laastus samasugune, kuigi need riigi auteenijad ei ole riigi palgal ega ole neil ka õigust riiki diplomaatilises mõttes ametlikult esindada. Nende töö on kombinatsioon sümboolsest (riigi nimel üritustel osalemine) ja praktilisest (probleemidesse sattunud kodanike abistamine koju naasmisel või notariaalselt kinnitatud dokumentide hankimine ja kaubandussidemete arendamine). Need aukonsulid võivad olla kas Eesti või asukohariigi kodanikud – üks märkimisväärne näide viimasest on Saksa ärimees Helmut Aurenz, aukonsul Stuttgartis.

Estonian Worldi koostatud kaardil on ära toodud Eesti diplomaatilised esindused välisministeeriumi veebilehel olevate andmete põhjal. Et Euroopa on välismaal reisivate eestlaste kõige populaarsem sihtkoht, ei ole üllatus, et sellele kontinendile keskendub ka Eesti diplomaatia. Kuigi ülejäänud maailm tundub olevat mõnevõrra unarusse jäänud, ei ole see tegelikult nii. Euroopa Liidu kodanikena on eestlastel õigus paluda konsulaarabi mistahes Euroopa Liidu saatkonnast või konsulaadist riigis, kus Eesti ei ole esindatud. Mõistetavatel põhjustel ei kehti need reeglid Euroopa Liidus endas.

Tähtis on mitte usaldada seda kaarti välismaal reisiva eestlasena täielikult. Kontrollige välisministeeriumi veebilehte värskeima informatsiooni osas Eesti diplomaatilise esindatuse kohta riigis, kus te reisite. Kaarti koostades sisestasime Google Mapsi aadressid ja seal, kus need paigutusid korrektselt, on kaardil kasutatud seda punkti. Muudel juhtudel kasutati laius- ja pikkuskraadi koha manuaalseks märkimiseks, kuigi aadressi ei näidata, kui kohamärgisele klikkida. Seda kaarti võib kasutada mistahes eesmärgil, mida soovite, kuid kui leiate end kuskil eksinuna, kaasas vaid kompass ja konserviavaja, ei või te autorit ega Estonian Worldi kohtusse kaevata.

Sellel kaardil on märgitud ainult Eesti saatkonnad, peakonsulaadid, eriesindused ja aukonsulaadid, mis on reaalselt olemas vastavates riikides. Näiteks mõned Eesti suursaadikud resideeruvad Tallinnas või teistes linnades väljaspool riiki, kus nad Eestit esindavad. Näiteks Eesti suursaadikut Rumeenias pole kaardil näidatud, sest Rumeenias ei ole saatkonda (kuigi seal on kaks aukonsulit) ja suursaadik Eerik Marmei resideerub Varssavis.