Delfi lugejad toitu ei raiska: jõulupeo ülejääke pandi salatisse, jagati kodututele ning jätkub vana-aasta õhtukski
Päevalehe toidu raiskamisest kõneleva juhtkirja valguses uurisime Delfi lugejatelt, kas ja kui palju nende jõululaualt toitu alles jäi ning mida sellega peale hakati. Enamikul said ülejäägid, kui neid üldse oli, juba teisel jõulupühal otsa. Mõni andis toidu kodutule, mõnel jäi aga endalgi puudu. Toidu raiskamine on Delfi lugejate jaoks igal juhul võõras probleem – ka pühade ajal.
"Jõulude ajal jäi sööki kõvasti üle, aga praeguseks kipub sellest juba puudu tulema," tunnistab lugeja.
"Külmkapp siiani head-paremat täis. Aastavahetuse pidulaua katmisega muret ei ole," teatab teine.
"Ühe kingiks saadud kommikarbi viisin Olevistesse vaeste üritusele. Niikuinii ise poleks söönud. Rohkem midagi üle ei jäänud," ütleb kolmas.
"Mina teen juba aastaid nii, et kui jõuluõhtul jääb kartulit, liha ja hapukurki üle, siis järgmisel päeval tükeldan need salatiks. Ainult hapukoor ja muna on vaja lisada. Just sel põhjusel ei tee ma jõuluõhtuks kunagi kartulisalatit. Salati kõrvale soojendan verivorsti ja jälle on vahva söök olemas. Eesti maainimene toitu ei raiska. Kui veel esivanemad elus, siis nemad annavad alati nõu, millest veel midagi kokku keerata. Kus sa leiba ikka viskad?" küsib neljas.
"Ei mõista, miks peaks kinkide ja söökidega lolliks minema. Milleks üldse teha jõuluajal lookas pidulauda? Ka telerist pole eriti midagi vaadata, kui pole just tõsiusklik või nii kehva mäluga, et "Visa hinge" ja "Üksinda kodus" sisu aastaga ununeb," räägib viies.
"Toitu jäi ka järgmiseks päevaks ning sülti-pasteeti jagus ka koerale. Mõne kuivanud leivaviilu ja munakoored saadan maale kanadele. Meie peres toitu prügiks ei visata. Raskem on hakkama saada töö juures kingitud šampusega – seda ei taha keegi," tunnistab kuues.
"Selle, mis üle jäi, pakkisin kokku. Kui nägin, et üks kodutu otsib prügikonteinerist taarat, siis kutsusin enda juurde ja andsin selle kraami temale – las inimene saab ka kõhu täis," seletab seitsmes.
"Ma ei saa aru, miks peaksid tekkima kohutavad ülejäägid. Ma ju tean, kui palju külalisi tuleb ja kui palju toitu kulub. Eilseks oli lihast, kartulist ja kurgist tehtud salat. Täna ostan verivorsti, sest hapukapsast ja kõrvitsasalatit on veel alles, ja siis ongi kõik otsas. Aastavahetuse pidu on meil suupistetega ja selleks tuleb toitu juurde osta," räägib kaheksas.
"Kõik, mis jõululaupäevast üle jäi, pistsime perega nahka järgmisel päeval – ülejärgmisel tuli juba puudu. Mis loll komme see on ilma kalkuleerimata pühadeks toitu kokku ahnitseda. On see ajakirjanduslik müüt? Arvestatakse ju ikka, kui palju kulub, ja see pisku, mis üle jääb, sünnib ju teisel ja kolmandal päeval üles soojendada. Külmikus peaks mitu päeva säilima nii sült kui ka verivorstid, mis jäid ahju panemata," ütleb üheksas.