Montanas ja selle lähiümbruses toimuva õppuse legendi kohaselt on piirkonda tabanud laiaulatuslikud üleujutused, mille tõttu on paljud alad ligipääsmatud ning probleemiks on puhta vee kättesaadavus.
Tulenevalt õnnetuse ulatusest on riik palunud rahvusvahelist abi, teatas päästeamet.

Lisaks BFC meeskonnale osaleb õppusel suure võimekusega pumbamoodul Saksamaalt, veepuhastusmoodul Ungarist ja tehnilise abi meeskond Rumeeniast.

Rahvusvaheliste moodulite tegevust koordineerib Euroopa Liidu ekspertides koosnev elanikkonnakaitse meeskond.

Eestist reageeriv meeskond koosneb seitsmest liikmest. Eesti mooduli juhtgruppi kuulub Vaiko Vatsfeld, meeskonna liikmete - pumpamisekspertidena lähevad kaas Renee Tammet, Eilo Eesmäe, Riho Linnas ja Märt Hindreus Lääne päästekeskusest ning Heiki Pokbinder ja Andres Smirnov Lõuna päästekeskusest.

Eesti meeskond alustas teed Montanasse 7. märtsi hommikul. Kogu meeskond (koos Läti ja Leeduga) koguneb Marijampoles, kust edasi liigutakse ühes kolonnis sihtkohta. Tagasi Eestisse plaanib meeskond jõuda 17. märtsil.

Maikuus toimub sarnane õppus juba Eestis, Saaremaal. SaareModex toimub 19.-22. mail Kuressaares ja selle lähiümbruses. Õppusele on osalema oodatud meeskonnad Rootsist, Lätist, Rumeeniast ja Eestist.