Kümned tuhanded inimesed on Austrias igal nädalavahetusel kohustusliku vaktsineerimise vastu meelt avaldanud pärast seda, kui selle kehtestamine novembris esimest korda teatavaks tehti, vahendab AFP.

Sellest hoolimata toetasid kohustuslikku vaktsineerimist parlamendis kõik erakonnad peale paremäärmuslaste. Hääletustulemus oli 137-33.

Praeguseks on täielikult vaktsineeritud 72% Austria elanikest, mis on umbes Euroopa keskmisel tasemel, aga jääb alla näiteks Itaaliale või Prantsusmaale.

Värske seaduse järgi ähvardab vaktsineerimisest keeldujaid pärast algset „sissejuhatavat faasi” alates märtsi keskpaigast kuni 3600-eurone trahv.

Valitsus tahtis alguses, et seadus puudutaks kõiki alates 14. eluaastast, aga lõppvariandis kehtib see siiski vaid täiskasvanutele, välja arvatud rasedad ja need, kellel on meditsiiniline vastunäidustus.

Ainus märkimisväärne vastuseis seadusele tuli paremäärmuslikult Austria Vabadusparteilt (FPÖ). Selle juht Herbert Kickl väitis eilsel parlamendidebatil, et seadus sillutab teeb totalitarismile. Kickl lubas, et ei lase enneast seadust trotsides vaktsineerida.

„Vaktsineerimine on meie ühiskonna jaoks võimalus saavutada kestev ja jätkuv vabadus, sest viirus ei saa meid enam piirata,” ütles liidukantsler Karl Nehammer enne debatti oma toetajatele.

Roheliste esindajast tervishoiuminister Wolfgang Mückstein pöördus kõigi kodanike poole, et nad müüdid vaktsineerimise kohta kahtluse alla seaksid, ning kinnitas, et kõik tõendid viitavad sellele, et Austrias kasutatavad vaktsiinid on ohutud.

Mõned austerlased ei lase aga end vaktsineerimise eelistest veenda ja ka eile oli parlamendi juures mõnisada lärmakat protesteerijat.

Kolmapäeval teatas Austria valitsus, et loob tervishoiuasutuste ja vaktsineerimiskeskuste ümber „julgeolekutsoonid”, et politsei saaks eemal hoida kõik tülitekitajad, sealhulgas meeleavaldajad.

Lisaks piitsale pakub Austria valitsus ka präänikut. Nimelt algatati loterii kõigile vaktsineeritutele, kus auhinnaks on 500-eurosed vautšerid, mida saab kasutada poodides, hotellides, restoranides ning kultuuri- ja spordiüritustel, teatas kantsler Nehammer.

Jaga
Kommentaarid