Eesti panustab Gaza ülesehitamisse pärast hiljutist konflikti ÜRO Palestiina pagulaste abiorganisatsiooni (UNRWA) kaudu.

Välisminister Paeti sõnul tuleb Iisraelil ja Palestiina omavalitsusel teha kõik, et augustis sõlmitud ajutine relvarahu muutuks püsivaks. „Suvel taaspuhkenud konflikt on traagiline meeldetuletus, kui habras on olukord Lähis-Idas ilma püsiva rahuta,“ sõnas välisminister.

Suvel taaspuhkenud Iisraeli ja Hamasi vaheline konflikt mõjutas Paeti sõnul pea kõiki Gaza peresid. „Ligi 2200 palestiinlast hukkus, üle veerandi Gaza elanikkonna kodud on varemetes. Põllumajandus, kaubandus ja tööstus on seiskunud ning infrastruktuur laastatud,“ sõnas välisminister Paet. „Gaza elanikud vajavad rahvusvahelise üldsuse tuge, et inimväärsed elamistingimused võimalikult kiiresti taastada,“ rõhutas Paet, tuues esile abivajadust kodutuks jäänud inimeste majutamisel ning lastele taas hariduse omandamise võimaldamist.

Iisraelil ja Palestiina omavalitsusel on Paeti sõnul oluline rahvusvahelise üldsuse toel leida tee sisuliste probleemide lahendamiseni. „See on realistlik ainult siis, kui kaks poolt jõuavad läbirääkimiste teel kokkuleppele julgeoleku tagamise, piiride ning teiste põhiküsimuste osas.“ lisas ta.

Eesti on Paeti sõnul varasemalt toetanud Gaza humanitaarolukorra leevendamist ÜRO lastefondi UNICEFi ja ÜRO Palestiina pagulaste abiorganisatsiooni (UNRWA) kaudu. „ Abivajadus olukorra leevendamiseks väga suur;“ lisas Paet. Palestiina omavalitsus on koostatud Gaza rekonstrueerimiskava, mille elluviimiseks kulub ligikaudu 4 miljardit dollarit. Suurem osa rahastusest kulub ligi 100 000 konflikti tagajärjel kodutuks jäänud inimese majutamiseks.

Eesti eraldab Gaza ülesehituseks ÜRO Palestiina põgenike abiorgsnisatsiooni kaudu 200 000 eurot.

UNRWA (UN Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) on alates 1950. aastast Palestiina pagulaste eestkõneleja ning abistaja Jordaanias, Liibanonis, Süürias ja Palestiina territooriumil. Organisatsiooni poolt antava abi hulka kuuluvad toiduabi, tervishoid ja haridus, samuti infrastruktuuri tagamine ning selle parandamine. UNRWA tegevus sõltub peaaegu täielikult vabatahtlikest annetustest.

Konverents Kairos toimub Egiptuse ja Norra eestvedamisel. Sellel osalevad Ameerika Ühendriikide, Euroopa ja Araabia riikide välisministrid.