Brüsseli ja Budapesti vahelised pinged on eskaleerunud. 2024. aasta juunis määras Euroopa Kohus Ungarile 200 miljoni euro suuruse trahvi EL-i varjupaigaseaduste rikkumise eest varjupaigataotlejate ebaseadusliku kinnipidamise ja väljasaatmise eest, vahendab Politico.

Peaminister Orbáni büroo eest vastutav minister Gergely Gulyás teatas valitsuse iganädalasel pressikonverentsil, et Budapesti EL-i minister János Bóka peab trahvi osas komisjoniga läbirääkimisi ja andis EL-i juhtidele hoiatuse.

Gulyáse sõnul peaks Ungari trahvi asemel saama osalise tagasimakse, kuna väidetavalt kulutas riik piirikontrollile 2 miljardit eurot „ilma Euroopa Liidu asjakohase rahalise abita“. Ta lisas, et „teised riigid said rahalist abi Schengeni piiri kaitsmiseks“, kuid ei täpsustanud, millal see toimus.

Minister teatas ka, et Ungari justiitsministeerium on „valmis esitama komisjoni vastu kohtuasja“, et hüvitada EL-i piiri kaitsmise kulud. Samuti kordas ta, et Ungari võib saata varjupaigataotlejad Brüsselisse.

Ungari valitsus jättis 200 miljoni euro suuruse trahvi esimeseks tähtajaks, 3. septembriks, maksmata. Komisjon määras teiseks tähtajaks 17. septembri. Juhul, kui Budapest ei maksa selleks ajaks neile määratud rahatrahvi, käivitab komisjon menetluse, et arvata trahvisumma maha Ungari EL-i vahenditest.